2025 Wordt Mijn Jaar!
Hoe vaak heb je dit al geroepen? Sinds 2020, 21, 22, 23, 24? En is het ook ieder jaar uitgekomen? Is het ook belangrijk dat het allemaal gelukt is of is de wens de vader van de gedachte? Je gelooft iets omdat je wilt dat het zo is. Dit jaar gaat het lukken!
Goede Voornemens
Een groeiend aantal Nederlanders vindt het maken van goede voornemens onzin en zonde van je tijd omdat bijna niemand er zich aan kan houden. Een jaar iets volhouden wat moeilijk is kan heel lang duren! Vaak ligt de lat te hoog. Waarom niet lager leggen zodat de sprong te overzien is? Het maken van nieuwe plannen geeft sowieso positieve energie. De voldoening van het doel behalen des te meer. Bovendien heeft het maken van goede voornemens ook een evaluerende rol en een ‘spark’ van belofte in zich.
Het is toch prachtig als je een moment in het jaar op de reset knop kan drukken? En dan vooral niet teveel achteruit kijken maar vooral vooruit. Even terug over de schouder kijken, zoals in het verkeer. Wat is er fout gegaan, wat heb ik ervan geleerd en dan weer naar voren kijken. Voordat je botst.
BLUE MONDAY
Vandaag is de beroemde ‘Blue Monday’. Genomineerd als de meest depressieve dag van het jaar!
Als we naar buiten kijken is de setting perfect hiervoor. Grijs, grauw en gruwelijk!
Helaas mag je ook nog niet eens mopperen. We hebben te eten (steeds duurder) we zitten niet in een oorlog (voor hoelang?) en je hebt een dak boven je hoofd (als je geluk hebt).
Waarom zijn we dan verkozen tot het land waar de meest depressieve mensen wonen in Europa? Rijke landen hebben in het algemeen een veel hoger aantal depressieve mensen dan armere landen. Dit heeft onder andere te maken met hoeveel waarde er gehecht wordt aan leeftijd, sociale status en inkomen. Hierbij wordt vaak de sociale samenhang vergeten.
Waar word je gelukkig van?
Deze vraag is natuurlijk niet eenvoudig op te lossen. Iedereen heeft een ander idee over gelukkig zijn en is ook zeker sociaal, cultureel gebonden.
De theorie van Maslow beschrijft de onderverdeling in de noodzakelijke behoeften van de mens. Het onderscheidt 5 basis elementen. In volgorde van ontwikkeling:
De belangrijkste middelen om te overleven (water, voedsel, zuurstof, onderdak, kleding, slaap)
Veiligheid en zelfredzaamheid (gezondheid, werk, familie, sociaal vermogen)
Liefde en vriendschappen (familie, sociale connecties)
Zelfvertrouwen (respect van en naar anderen, een uniek persoon willen zijn)
Zingeving (moreel, creativiteit, talent, acceptatie, ervaring, betekenis)
Kortom, de pyramide is opgebouwd van overleven naar zinvol leven. Het zogenaamde beste uit je leven halen. Voor jezelf en daardoor voor anderen. Het bekende “als je niet van jezelf houdt kun je ook niet van anderen houden!”
Sociale interactie
Het bijzondere is nu dat in veel armere landen, waar je de meeste behoefte en concentratie op de eerste trede van de pyramide zou verwachten, de hogere treden vaak al bereikt zijn. En dan met name de sociale elementen, de creativiteit en de zingeving. In het land van de blinden is eenoog koning. Je steekt niet iemands oog uit die al blind is. Waar niet veel is hoef je minder aan de ‘ratrace’ van sociale status en carrièrestress mee te doen.
Nu is dat natuurlijk wel heel makkelijk gezegd voor iemand uit het ‘rijkere’ westen en ook kort door de bocht want het is geen eenheidsworst. De rijkere landen en de armere landen zijn niet eenduidig. We hebben het over heel veel verschillende soorten mensen in diverse landen en culturen waar uiteindelijk ieder individu uniek is. Waar ligt het gemeenschappelijk geluksgevoel?
Laten we terug gaan naar het begrip Blue Monday, midden in de maand januari, nog heel lang voor de eerste lente zonnestralen. Hoe veranderen we de kleur naar Bright Yellow Tuesday of Warm Orange Friday? Hoe draaien we de knop om naar een positieve, kleurrijke mindset? Minder zorgen en spanningen maar meer energie en fantasie.
Kleur je dag
Daarvoor keren we terug naar de Maslow theorie en dan specifiek naar de laatste trede. De zingeving en dan met name de creativiteit. Het kunnen loslaten en het kunnen zien met nieuwe ogen. Wie zegt dat alles is zoals men denkt dat het hoort en waarom niet anders? Creativiteit laat je reizen door je geest en is niet aan geld en status gebonden. Iedereen heeft het in zich. Als je er maar voor open staat.
Those who will not believe in magic will never find it!
- Roald Dahl
Do you believe? Zie mijn workshops!